+420 737 820 357 VIP - online kurzy Jak získat SketchUp Knihy Textury LayOut Školení Renderování Nářezový plán DATABANKY Seznam kapitol Kontakt ......


Informace

Proč jsem si oblíbil SketchUp?




Stručný obsah:
– PROČ používat program SketchUp?
Výhody programu SketchUp

Již několik let se pohybuji ve firmách, které se zabývají 3D návrhem kuchyně nebo interiéru. Za tuto delší dobu jsem se postupně dostal k různým CAD-ovým programům. Mým prvním programem byl AutoCAD, pak následoval DataCAD a dále TurboCAD. Tyto zmíněné programy jsou programátory navrženy především jako konstrukční.

To znamená, že zde vytvoříte 3D model pomocí klasických postupů, které jsou charakteristické pro CAD a z něj následně vytvoříme kvalitní výkresovou dokumentaci.

V programu SketchUp se neřídíme klasickým kreslením, jak je tomu u běžných CAD-ů. Musíte zde začít přemýšlet úplně jinak. Běžně zde při kreslení interiéru používáme nástroje jako jsou: Rectangle (obdélník), Line (tužka) apod. z kterých pak nástrojem Push/Pull (tlačit/táhnout) vytvoříme 3D objekt.

Pro změnu vytvořeného objektu si opět vystačíme se základními nástroji. Samotnou změnu objektu vytvoříme rychlejším a daleko příjemnějším způsobem než je tomu u klasických CADů. Autoři tohoto programu se snaží o intuitivní ovládání.

PROČ používat program SketchUp?

Jde o program ve kterém se velice příjemně modeluje 3D interiér nebo kuchyň. Pro běžnou práci nám postačí free verze, která je omezena zejména o tiskové výstupy. Já osobně tiskové výstupy z tohoto programu provádím exportem do formátu JPG.



Velkou výhodou free verze vidím zejména v možnosti používat tento program na více počítačích a to i firemnich bez nutnosti nákupu plné verze Pro. To znamená, že jej můžeme mít vždy “po ruce”.

Program jako takový nemá specifické zaměření pro nějaký obor. Najde uplatnění ve více odvětví a to: architektuře, strojírenství, u designérů pro návrhy interiérů i exteriérů a také v modelářství. Při počátečním kreslení na nás působí velmi jednoduchým dojmem.

Tento mylný dojem nás po seznámení s programem opustí a my zjistíme, že pracujeme s velmi oblíbeným programem, který svoje uživatele našel po celém světě. Uživatelé kteří s ním pracují jej chválí za svoji jednoduchost a pružnost.

Mezi jeho přednosti také patří možnost prohlížení aktuálního modelu pomocí úložiště 3D WareHouse (http://sketchup.google.com/3dwarehouse/). Pokud se na model potřebuje podívat více lidí a následně jej upravit a aktualizovat je to ideální možnost, jak tuto činnost provést.

Ukázka 3D Warehouse pro SktechUp, najdeme zde různé 3D modely.
3D Warehouse – webové rozhraní můžeme používat pořád

Výhody programu SketchUp

  • kvalitní software pro modelování ve free verzi,
  • možnost použití free verze na firemním počítači (pouze do verze Google SketchUp 8),
  • program je určen pro všestrané použití (architekti, strojírenství, interiéry, modelářství).

Autor článku: Radek Rýznar | autor tohoto webu

Video-návody pro pohodlné učení SketchUpu

Další užitečné návody najdeme ve VIP sekci pro ZAČÁTEČNÍKY

>> jednoduché učení SketchUpu pomocí video-návodů
>> nepotřebujeme návody číst, ale pouze sledovat konkrétní postupy
>> seznam všech video-návodů najdeme >> zde <<

Další návody pro SketchUp:
Seznam všech kapitol najdete po kliknutí zde …

[spider_facebook id=”1″]

Radek Rýznar

Nejprve jsem SketchUp začal studovat pro vlastní používání a to zejména pro kreslení interiérů. Pak jsem začal o SketchUpu psát různé rady a tipy. Po nějakém čase jsem se rozhodl vytvořit online video-návody tohoto programu a toto je výsledek ... :) .

Leave a Reply

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

+420 737 820 357 VIP DATABANKY Knihy Textury Renderování Nářezový plán Kontakt
Share via
Copy link